13.8.2012

Kermainen kantarellikastike

Elokuu tuo ruuanlaittoon syksyn makuja ja mikä olisikaan parempi aika valmistaa sieniruokia?
Olen makujen suhteen aikalailla "kaikkiruokainen" ja etenkin syksy houkuttaa herkuttelemaan sieniruoilla.

Toisinaan reseptejä kysellään, joten tässä yksi helppo perusruoka, mikä luonnistuu myös vähemmin ruokaa laittavalta.


Kermainen kantarellikastike 
(gluteeniton)

0,3 kg kantarelleja
0,5 sipuli
1,5 dl ruokakermaa
0,5 rkl maissijauhoja
mausteita maun mukaan
(suola, pippuri)
Tuoretta persiljaa
1-3 rkl öljyä
1 tl oivariinia
(voi jättää myös pois, antaa makua ruokaan ja väriä sipuleille)

Syksyn helppo sienikastike syntyy maukkaista ja tuoreista raaka-aineista.


Pasta kypsyy kattilassa samalla, kun valmistat sienikastikkeen.



Ruoan kulmakivenä tuoreet, vastakerätyt kantarellit.
Nämä voi ostaa myös kaupasta, mikäli et itse pääse sienimetsälle.

Kantarellit puhdistetaan huolella ja huuhdellaan lopuksi jääneet irtoroskat pois.
Itse suosin tällaista emalista lävikköä, missä on pohja hiukan koholla. Näin sienet voi jättää lävikköön hetkeksi, kun valmistelen sipulia.

(Lävikkö Ikeasta)

Sipulista kuoritaan likainen kuoriosa pois ja halutessa sitä voi hiukan huuhtoa viileällä vedellä.
Ennen kypsentämistä sipuli leikataan pieniksi paloiksi. Itse en suosi aivan pientä silppua.
Halutessasi voit jättää sipulin myös suuremmiksikin paloiksi.


Kastikkeen kypsyessä valmistuu myös lisukkeeksi pasta.
Valikoin tähän ruokaan gluteenitonta Pappardellae -paksua nauhapastaa.
Sen keittoaika on noin 8-9 minuuttia.


Dinner is served!

Sienikastikkeen valmistusohje

1. Puhdista sienet tarkasti ja huuhdo kevyesti
2. Valmistele sipuli poistamalla kuori ja leikkaa pieneksi silpuksi.
3. Kuullota sipulisilppu öljyssä ja oivariinissa, lisää sienet
4. Kypsennä sieniä, kunnes sienistä tulee nesteet, lisää sitten kevyesti ripottelemalla maissijauhot ja sekoita varovasti
5. Kypsennä seosta muutama minuutti ja lisää kerma
6. Pidä pannua vielä hetki liedellä, jotta kastike "vetäytyy" ts. paksuuntuu aavistuksen
7. Mausta kastike ja ripottele valmiiseen annokseen tuoretta persiljaa


Voit halutessasi tarjoilla valmiin ruuan kanssa tuoretta maalaisleipää ja juustoja.
Kärntner Rahmlaib sopii ainakin mainiosti aterialle.



 Bon Appetít!

Mia

6 kommenttia:

  1. Voi kääks minkä teistkään! Tuo on niiiiin hyvää, että me taidetaankin suunnistaa viimeisen lomapäivän kunniaksi metsään hakemaan kasvamaan jätetyt kantarellit toivoen ettei kukaan muu ole niitä viikonlopun aikana löytänyt. Tuo on muuten lähes ainut ruoka missä Veikka suostuu pastaa syömään. Ennen allergiaa pasta kuitenkin oli pojan lempparia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin. :D
      Toivottavasti löytyy sopiva sato - oli nimittäin aika maukas kastike.

      Mukavaa lomapäivää teille! :)

      Poista
  2. En voi muuta sanoa kuin NAM! Ihan mun herkkuruokaa, onneksi ei ole juuri nälkä, muuten en kyllä alkaisi ollenkaan! :D Mulle kans kanttarelleja, kiitos! :) Niin ja kauniita kuvia taas Mia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni!
      Tämä minunkin yksi lempiruoka, onneksi helppo ja nopea tehdä kun ainekset löytyvät. :)

      Poista
  3. Nams!! Blogissani on sinulle tunnustus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti tunnustuksesta. <3
      Koitan vastata palata siihen mahdollisimman pian.

      Poista

Kiitos, kun jätit viestin!